DRUŠTVO ZA ZAŠTITU OD DIJABETESA VARAŽDIN

Ulica Ivana Meštrovića 1 (OBV)
42000 Varaždin, Hrvatska
OIB: 06477052403
IBAN: HR8923600001101741452

ŠEĆERNA BOLEST I COVID-19

Covid 19 Coronavirus Vaccination. Medical injection syringe

Ako ste se ponadali da imamo vijek za Covid 19, moram Vas razočarati, ovo nije lijek već podsjetnik o ovoj opasnoj bolesti i što sve dijabetičari trebaju znati susretu dijabetesa u vrijeme ove opasne i smrtonosne bolesti. Tekst je napisala Dr Anica Badanjak, dijabetolog i endokrinolog u mirovini, a sadržaj je preuzet od: Hrvatski savez dijabetičkih udruga (HSDU)

dakle pažljivo pročitajte što bi trebali znati…

CORONA VIRUS ( COVID-19)

Suočeni smo s pandemijom zaraze-COVID-19, izazvane novim Corona virusom, koji se iz Kine proširio svijetom od prosinca 2019. Inkubacija je prosječno oko 5 dana, često i 14, a možda i duža. Kod preko 80% zaraženih klinička slika bolesti je blaga. Važno je znati da se ne radi o sezonskoj gripi! Malo teži oblik je upala pluća, koju osobe s očuvanim imunitetom i bez pridruženih težih bolesti mogu uspješno prebroditi. Međutim kod rizičnih skupina stanje je mnogo teže, upala pluća se pogoršava, osobe ne mogu samostalno disati, mora se koristiti respirator, a stanje se postupno pogoršava i dolazi do multiorganskog zatajenja (otkazivanja vitalnih organa) i smrti. Nova bolest posebice je opasna za starije od 60 godina, one koji već boluju od kroničnih bolesti kao što su plućne, srčano-žilne, zloćudne i osobe oboljele od šećerne bolesti. Šansa za zarazu ovim virusom je podjednaka za sve, ali posljedice su mnogo teže za rizične skupine. Važno je napomenuti da je tijek bolesti COVID-19 mnogo teži u rizičnih skupina. Prema nekim podacima smrtnost u osoba koje boluju od šećerne bolesti i zaraze se ovim virusom je 7,3 %, što je mnogo više nego kod ostale populacije zaraženih. Kada je u pitanju COVID-19, podjednako su ugroženi oboljeli od tip 1 i tip 2 šećerne bolesti. Na tijek bolesti COVID 19 u osoba sa šećernom bolešću može utjecati dob, prisutnost težih komplikacija i pridruženih bolesti, te regulacija šećera u krvi (dobro regulirani imaju veću šansu za bolji ukupni ishod). Situacija je vrlo ozbiljna i zahtjeva maksimalnu osobnu disciplinu u poštivanju svih mjera koje pomažu da se što uspješnije borimo i prevladamo ovu krizu sa što manje štete. Suočeni smo s bolešću koja može ugroziti naš život, ali uz neodgovorno ponašanje možemo ugroziti živote ljudi oko nas. Napomena: osim zaliha hrane, higijenskih potrepština važno je imati zalihu SVIH LIJEKOVA I POMAGALA KOJE KORISTITE. Apeliram na HZZO i sve one koji mogu pomoći oboljelima od tip 2 šećerne bolesti koji su na tabletama da im doniraju trakice za samokontrolu kućnim samomjeračem za ovo krizno vrijeme. Provjeriti zalihe svih potrebnih lijekova – savjet je imati zalihe bar za 3-4 tjedna svih potrebnih lijekova koje osoba uzima (ne samo za šećer), pomagala za kontrolu šećera, vitamina ili drugih suplemenata, kreme za stopala. U slučaju naglog pada šećera u krvi (hipoglikemije) važno je imati nešto slatko što brzo djeluje: glukozni bomboni, šećer, med, ili slatki sok. Za osobe koje se liječe inzulinom ne zaboraviti na GLUCAGON Hypokit! (za teški slučaj hipoglikemije). Ne zaboraviti na pravilnu prehranu (koliko je moguće), tjelovježbu sukladno mogućnostima, samokontrolu i redovito uzimanje propisanih lijekova.

ZA ONE KOJI ŽIVE SAMI I NEMAJU NIKOGA DA IM POMOGNE POTREBNO JE ANGAŽIRATI VOLONTERE.

Svi koji znamo za takove ljude pomognimo im – nazovimo ih telefonom, ohrabrimo, pitajmo što trebaju, nazovimo volontere Crvenog križa da im dostave potrebne stvari. DRŽIMO SE UPUTA Redovito prati ruke sapunom i vodom ili otopinom koja sadrži najmanje 60% alkohola, 20 sekundi. Ne dirati rukama nos, usta.

Respiratorna higijena: kod kihanja i kašlja staviti maramicu na usta i nos, ili kašljati u unutarnji dio lakta.
Ostati kod kuće, izbjegavati socijalne kontakte.
Zaštitna maska- obvezatno je moraju nositi zaraženi, te oni koji kišu, kašlju.
Održavati higijenu, prati i dezinficirati površine na kojima bi se virus mogao zadržavati: stolovi, radne površine, telefoni, mobiteli, tipkovnice računala, prekidači, kvake, toaleti, umivaonici, slavine, podovi.

Ne možeš odabrati kako ćeš se osjećati, ali možeš odabrati sto ćeš napraviti u vezi toga (nepoznat autor)

Pravila za „bolesne dane“ sa šećernom bolešću – opće upute oboljelima od šećerne bolesti ako se razbole: 
> održavati hidraciju – unositi dovoljno tekućine u organizam 
> kontrolirati razinu šećera u krvi 
> mjeriti tjelesnu temperaturu 
> osobe koje se liječe inzulinom neka kontroliraju ketone u krvi ili mokraći 
> držati se uputa zdravstvenog tima Važno je slijediti ove upute uvijek, i kada je šećer unutar ciljnih vrijednosti:
> Redovito uzimati uobičajenu terapiju. Ako se radi o inzulinu nikada ne prekinuti primjenu
> Kontrolirati šećer u krvi svaka 4 sata, adaptirati doze inzulinaprema uputama
> Uzimati dodatnu količinu tekućine (bez šećera), pokušati jesti normalno
> Kontrolirati težinu (gubitak težine uz dobar apetit znak je visokog šećera u krvi)
> Kontrolirati tjelesnu temperaturu ujutro i navečer (povećana temperatura upućuje na infekciju)
NADOKNADA TEKUĆINE: piti 120 do 180 ml svakih pola do 1 h. Ako ne možete konzumirati 50 g ugljikohidrata hranom, dodajte šećer u tekućinu. Kontrolirati šećer u krvi i paziti da se previše ne podigne.

VODIČ ZA OSOBE SA ŠEĆERNOM BOLEŠĆU TIP 2
Simptomi koji upućuju na visok šećer u krvi:
žeđ, suha usta, pojačano mokrenje (opasnost od dehidracije), umor, gubitak težine. 

LIJEČENJE TABLETAMA:
Osobe koje se liječe metforminom moraju ga izostaviti (pojedinačne ili kombinirane tablete metformina s nekim drugim lijekom). Kada se izostavi metformin potrebno je uvesti alternativnu oralnu terapiju ili inzulin (kod teške infekcije ili dehidracije).

Osobe koje se liječe drugim hipoglikemijskim lijekovima moraju provoditi samokontrolu i paziti da šećer previše ne padne i da se ne dogodi hipoghlikemija.
Provoditi samokontrolu, adaptirati doze lijekova. Testiranje ne mora biti često, ako nije pridružena nova akutna bolest.
U slučaju bolesti:
Šećer u krvi obično poraste. Održavati vrijednosti šećera između 6 i 10 mmol/l. Kontrolirati šećer u krvi 2x dnevno.

UPUTE ZA OSOBE SA ŠEĆERNOM BOLESTI TIP 2 KOJI SE LIJEČE INZULINOM
Nabaviti dovoljnu količinu pomagala za samokontrolu (igle, trakice)
Vrijednost šećera održavati između 6-10 mmol/l
AKO je šećer stalno iznad 10mmol/l potrebno je povećati dozu inzulina (postupno povećavati dok se ne dobije željena vrijednost, po 2-3 j.)
Potrebna su češća testiranja, najmanje svaka 4 sata, a ako je šećer visok preko 15mmol/l i češće.
Kontrola ketona u krvi – ako je preko 15mmol/l, kontrolirati i u mokraći. Ako su ketoni u mokraći pozitivni potrebno je kontaktirati liječnika (po mogućnosti dijabetologa)

UPUTE ZA OSOBE SA ŠEĆERNOM BOLESTI TIP 1 KOJI SE LIJEČE INZULINOM
po shemi bazal bolus (brzodjelujući inzulin prije glavnih obroka + bazalni – dugodjelujući inzulin, obično prije spavanja) – Ako je šećer u krvi – ŠUK <3,9 mmol/l, KETONI u krvi NEG – SMANJITI DOZU BRZODJELUJUĆEG INZULINA PRIJE JELA, U SLUČAJU POVRAĆANJA KONTAKTIRATI LIJEČNIKA – Ako je ŠUK 4,0-16,0 mmol/l, KETONI u krvi <0,6 mmol/l – nastaviti uobičajene doze, kao i prije bolesti – Ako je ŠUK 4,0-16,0 mmol/l, KETONI u krvi ≥0,6 mmol/l – POVEĆATI DOZU BRZODJELUJUĆEG / ZA 10%, BAZALNI inzulin nastaviti u istoj dozi – Ako je ŠUK>16 mmol/l, KETONI u krvi ≥0,7-1,4 mmol/L – POVEĆATI DOZU BRZODJELUJUĆEG INZULINA ZA 15% uz obroke, BAZALNI inzulin nastaviti u istoj dozi – Ako je ŠUK >16 mmol/l, KETONI u krvi ≥1,5-3,0 – POVEĆATI DOZU BRZODJELUJUĆEG INZULINA ZA 20% uz obroke, BAZALNI inzulin nastaviti u istoj dozi. JAVITI SE LIJEČNIKU

KONTAKTIRATI LIJEČNIKA:
> ako niste sigurni što da radite,
> ako povraćate i ne možete uzimati ništa na usta duže od 6 sati,
> ako je šećer u krvi visok više od 24h.
Kod osoba sa šećernom bolesti kada se dodatno razbole regulacija šećera u krvi se naglo pogorša, i teško se kontrolira i uz primjenu inzulina zbog oslobađanja nekih hormona koji dižu šećer (kortizol). Kod ovih pacijenata i blaža bolest može opasno povećati razine šećera
u krvi i izazvati po život opasno stanje – dijabetičku ketoacidozu ili hiperosmolarno hiperglikemijsko stanje. Bolesti koje pogoršavaju kontrolu glikemije i metabolički status su infekcije (prehlada, gripa, COVID-19, upala grla, bronhitis, infekcija mokraćnih puteva, želučani poremećaji, proljev, infekcije kože poput apscesa (posebice kada je praćen visokom temperaturom ili groznicom). 

Ako mislite da je vaš život stao, sjetite se da život uvijek teče dalje. (nepoznat autor)

Dr Anica Badanjak,
dijabetolog i endokrinolog u mirovini